Azt mondhatjuk, hogy otthonaink világítását - az izzókat és más fényforrásokat - általában alábecsüljük. Főként a fény mennyiségével és pozíciójával foglalkozunk, de a fény összetételét is kezelnünk kellene. A testünkre gyakorolt hatást tekintve két kategóriára oszthatók:

A fény összetétele meghatározza az energiaszintünket, a hangulatunkat és az alvásunk minőségét.

El szeretnénk magyarázni, miért jó, ha nappalra és éjszakára különböző típusú világítást használunk.

A látható fény elektromágneses hullámokból áll, melyek 390 nm-től 760 nm-ig terjednek. A hullámok arányától függően látjuk a fény végső színét. A fénynek lehet valamilyen konkrét színe vagy lehet fehér, meleg vagy hideg. A fény színén túl azonban az összetétele bizonyos következményekkel jár az emberi szervezet számára. Különböző összetétel = különböző hatás a testre. Biztosan hallottál már az esti kék fény káros hatásairól.

Fény és a cirkadián ritmus

Mindannyiunkban vannak biológiai órák, amelyek a cirkadián ritmus segítségével szabályozzák a beállításainkat. Ez megmondja nekünk, mikor kell aludnunk és mikor kell ébren lennünk. Az evolúció úgy alakította, hogy a cirkadián ritmus szinkronizációjához fényt használunk. Pontosabban a nap és az éjszaka váltakozása miatt alakult ki a cirkadián ritmus.

A belső óránk irányításáért főként a fény kék összetevője felelős.

Miért a kék összetevő irányítja a cirkadián ritmust

Bebizonyosodott, hogy a kék szín befolyásolja a cirkadián ritmust. A természet mindent tökéletesen kitalált, és bár nem ismerjük a pontos okokat 100% bizonyossággal, van egy általánosan elfogadott elmélet arra vonatkozóan, hogy miért éppen a kék szín az irányadó, lásd alább.

Az élet kezdetén és a fotoreceptorok (a fény befogásáért felelős receptorok) kialakulásakor az élet főként az óceánokban létezett. A kék spektrumú fény jól áthatol a vízen és eljut a mélységekbe. Ezért is a cirkadián ritmus kapcsolódása a kék színhez.

Az evolúció eredményeképpen egy egyszerűsített folyamatot tudunk leírni, miszerint ha a szem a retinára jutó fényben a kék hullámhosszt tartalmazza, a test azt a jelzést kapja, hogy nappal van. Ezzel szemben ha a fényből hiányzik a kék összetevő, a testünk azt a jelzést kapja, hogy este van.

A legjobb, amit a testedért tehetsz, ha nappalra és estére különböző fényt használsz, és érdeklődsz a fényforrások fényének összetételét illetően.

Milyen fényt válassz melyik alkalomra?

A nappali világításhoz nézd meg a teljes spektrumú fényt. Az esti világításhoz viszont érdeklődj a kék összetevő nélküli világítás iránt. Mindent megtudhatsz az alábbi linkeken.